10 Любопитни факти за пиците

Любопитни факти за пиците: 


Всеки знае, че пицата е една от най-приготвяните и вкусни ястия в Италия. Италианците дори имат на 25 октомври празник на пицайолото (човекът който я приготвя). Е ние нямаме такъв празник, но това не значи че не обичаме да си похапваме вкусна пица. Една от любимите храни на всеки човек по света има доста интересни и любопитни факти, ето и някои от тях:

1. Пицата е открита още по времето на Римляните, които са консумирали кръгъл хляб с билки и зелени подправки. Още от тогава, те наименуват препечения и почернял в пещите кръгъл хляб, „пицеа“.

2. Пиците стават популярно ястие още през XVIII век, първата пицария е открита в Неапол през 1830 година и се е казвала „Antica Pizzeria Port' Alba“, в която приготвяли пиците си на пещ.

3. В Италия има над 40 хиляди пицарии, от тях поне 5 хиляди са в Неапол, а общата продажба в страната е около 3 милиарда пици годишно.

4. Най-прочутата пица „Маргарита“ носи името на Сицилианската кралица Маргарита Савойска. През 1889 година в Неапол, пекарят Рафаеле Еспозито, я кръщава в нейна чест.

5. Най-скъпата пица струва 2,745 $ и е създадена от Доменико Кролла. Приготвена е с шотландска пушена сьомга, медальони от еленско месо, ядливо злато, омари, мариновани в най-добрите коняк и шампанско, хайвер.

6. Никога не трябва да се слагат добавки сосове, като кетчуп и майонеза, на пицата пред италианец, защото има голяма вероятност да се обиди.

7. Най-бързият „пица мейкър“ в света, прави по 14 пици за 2 минути и 35 секунди.

8. В световните рекорди на Гинез, през 2015 година е отбелязан рекорда за най-дълга пица в историята. Дължината на тази пица е била 1595 метра и 45 сантиметра.

9. В Неапол предлагат вариант в който можете да ядете пица докато вървите. Нарича се „пица портфолио“ която е сгъната на четири и можете да я хапвате докато разглеждате забележителностите.

10. Американските проучвания доказват, че над 7 милиарда документа годишно се изцапват от пица, която служителите консумират докато хапват на работното си място.

Казано с една дума, пицата е най-съвършената храна. Затова не се двоумете и разгледайте нашите пици на пещ в менюто на сайта https://modena.bg/. Може да поръчате онлайн или направо заповядайте при нас - в Ресторант - пицария Модена в Сити Център Аспарухово, ет.3, или в Modena pizza & bakery, в.Чайка, бл.27.

Тук може да се насладите на традиционни италиански и български специалитети, уникални по своя вкус пици, изпечени на дървени въглища, брускети, фокачи, чудни ризото или запеканки и мн. др., а рибните деликатеси ще прибавят един свеж привкус на гледката към неповторимия залив на Варна.