Традиционни италиански вина

Ако случайно сте се запътили за Италия, освен да вкусите от чудната им храна, като традиционната им пица на пещ, разновидностите на паста и страхотните им сладкиши, трябва също така да опитате поне малка част от тяхната голяма колекция на различни видове и сортове вина. Днес ние от ресторант – пицария Модена ще разкажем именно за тях и къде можете да вкусите част от най-доброто им вино.

Всеки знае че Италия е място с многобройни разновидности на вина. Със своите 20 винени области и 361 местни сортове грозде, възможностите за дегостация са на всяка крачка, поради благоприятните условия за отгеждане на лозя, които им предоставя това вълшебно място. В случея ще бъде грях ако попаднете на толкова голяма винарна без да опитате част от тяхното произведение.

Северозападна Италия:
Тук ще видите лозови масиви абсолютно навсякъде, но най-добрите вина са от Пиемонт и по-специално червените, богати на аромати, от избите на Barolo и Barbaresco, които произвеждат от сорта Небиоло. Всичките техни марки са запазили производството по вековните традиции. По-леките ежедневни вина, които пасват с местната кухня са Barbera и Dolcetto, а за истински специалитети на Пиемонт се приема т. нар. spumante,което представлява газирано вино от сорта на шампанското, което се пие при по-специални случеи, като празнуване на рожденни дни, сватби и кръщенета. 

Североизточна Италия:
Тук се произвеждат голям брой ежедневни вина – бели, червени и розе. За почитателите на бялото вино се препоръчва Bianco di Custoza, което е от сортовете Юни Блан, Гарганега, Требиано, също така Soave, Pieropan и Anselmi от Гарганега, Пино Гри, Шардоне и Требиано. Винопроизводителите като Sciopetto, Puiatti, Gravner и Jermann, които произвеждат Пино Гри, Каберне Шардоне и други, се считат за едни от най-добрите произведители на червени и бели вина, и се препоръчват за дегостация. 

Централна Италия: 
Тук за най-добрите се считат вината от региона на Тоскана и по-специално Brunello di Montelpuciano и Vino Nobile di Montepulciano. Сред най-разпространените винени сортове са бялото Шардоне и червеното Каберне Совиньон.
Южна Италия:
Подари слънчевия хълмист терен и добрите природни условия, тук традициите във винарството датират още от бронзовата епоха. Вината в Сицилия се считат за най-добрите в Южна Италия а за най-голямо производство първото място е за Пулия. Сред най-популярните винопроизводители се нареждат Corvo – Пино Гри, Пино Ноар и др., Rapitala и Donnafugata – Шардоне, Катарато и др. Ликьорното вино Марсала, което също се произвежда в Сицилия, е било любимо на адмирал Нелсън, който го популяризира из цяла Европа през 18 в.

Като цяло ние от пицария Модена смятаме, че където и да отидете в Италия няма да сбъркате. Навсякъде предлагат различни и удивителни сортове вина, които трябва просто да се опитат. Разбира се, много важен акцент е с каква храна ще ги съчетаем.  И какво по-хубаво от една пица на пещ с чаша любимо вино. Единствения начин да опитате от всичките видове, е да заживеете дълги години в покрайнините на „Ботуша“ , но до тогава, ние можем да ви препоръчаме – например пица СЕЛСИЧЕ  съчетана с чаша червено вино, ще остави у вас плътен хармоничен вкус.
Лекотата на КУАТРО ФОРМАДЖИприготвена от  доматен сос, чедър, синьо сирене, топено сирене, жълта моцарела ще ви вдъхнови още повече с чаша охладено бяло вино.

А ако сте ценители на розе, то е подходящо и с пица на пещ, и със спагети и с десерт ;)