Ако случайно сте се запътили за Италия, освен да вкусите от чудната им храна, като традиционната им пица на пещ, разновидностите на паста и страхотните им сладкиши, трябва също така да опитате поне малка част от тяхната голяма колекция на различни видове и сортове вина. Днес ние от ресторант – пицария Модена ще разкажем именно за тях и къде можете да вкусите част от най-доброто им вино.
Всеки знае че Италия е място с многобройни разновидности на вина. Със своите 20 винени области и 361 местни сортове грозде, възможностите за дегостация са на всяка крачка, поради благоприятните условия за отгеждане на лозя, които им предоставя това вълшебно място. В случея ще бъде грях ако попаднете на толкова голяма винарна без да опитате част от тяхното произведение.
Северозападна Италия:
Тук ще видите лозови масиви абсолютно навсякъде, но най-добрите вина са от Пиемонт и по-специално червените, богати на аромати, от избите на Barolo и Barbaresco, които произвеждат от сорта Небиоло. Всичките техни марки са запазили производството по вековните традиции. По-леките ежедневни вина, които пасват с местната кухня са Barbera и Dolcetto, а за истински специалитети на Пиемонт се приема т. нар. spumante,което представлява газирано вино от сорта на шампанското, което се пие при по-специални случеи, като празнуване на рожденни дни, сватби и кръщенета.
Североизточна Италия:
Тук се произвеждат голям брой ежедневни вина – бели, червени и розе. За почитателите на бялото вино се препоръчва Bianco di Custoza, което е от сортовете Юни Блан, Гарганега, Требиано, също така Soave, Pieropan и Anselmi от Гарганега, Пино Гри, Шардоне и Требиано. Винопроизводителите като Sciopetto, Puiatti, Gravner и Jermann, които произвеждат Пино Гри, Каберне Шардоне и други, се считат за едни от най-добрите произведители на червени и бели вина, и се препоръчват за дегостация.
Централна Италия:
Тук за най-добрите се считат вината от региона на Тоскана и по-специално Brunello di Montelpuciano и Vino Nobile di Montepulciano. Сред най-разпространените винени сортове са бялото Шардоне и червеното Каберне Совиньон.
Всеки знае че Италия е място с многобройни разновидности на вина. Със своите 20 винени области и 361 местни сортове грозде, възможностите за дегостация са на всяка крачка, поради благоприятните условия за отгеждане на лозя, които им предоставя това вълшебно място. В случея ще бъде грях ако попаднете на толкова голяма винарна без да опитате част от тяхното произведение.
Северозападна Италия:
Тук ще видите лозови масиви абсолютно навсякъде, но най-добрите вина са от Пиемонт и по-специално червените, богати на аромати, от избите на Barolo и Barbaresco, които произвеждат от сорта Небиоло. Всичките техни марки са запазили производството по вековните традиции. По-леките ежедневни вина, които пасват с местната кухня са Barbera и Dolcetto, а за истински специалитети на Пиемонт се приема т. нар. spumante,което представлява газирано вино от сорта на шампанското, което се пие при по-специални случеи, като празнуване на рожденни дни, сватби и кръщенета.
Североизточна Италия:
Тук се произвеждат голям брой ежедневни вина – бели, червени и розе. За почитателите на бялото вино се препоръчва Bianco di Custoza, което е от сортовете Юни Блан, Гарганега, Требиано, също така Soave, Pieropan и Anselmi от Гарганега, Пино Гри, Шардоне и Требиано. Винопроизводителите като Sciopetto, Puiatti, Gravner и Jermann, които произвеждат Пино Гри, Каберне Шардоне и други, се считат за едни от най-добрите произведители на червени и бели вина, и се препоръчват за дегостация.
Централна Италия:
Тук за най-добрите се считат вината от региона на Тоскана и по-специално Brunello di Montelpuciano и Vino Nobile di Montepulciano. Сред най-разпространените винени сортове са бялото Шардоне и червеното Каберне Совиньон.