Традиционните италиански десерти

Италианската кухня е една от най-любимите, забележителни и вкуски храни в света. В нашия блог на ресторант – пицария Модена вече писахме за паста и пица на пещ, за техния произход и заемането на своето място в кулинарията. Днес ще разкажем за някои, изумително вкусни и разтапящи се в устата, италиански десерти, който впрочем някои от тях са предлагани и от нас в нашите пицарии Модена.

Повечето хора вече са опитвали от тези чудни сладки, но не всеки знае тяхната малка тайна, а именно рецептите, които ще включим по-долу в темата.

Тирамису

Този невероятен италиански десерт е първия в нашия лист и съществуват няколко легенди за създаването му. Неговото наименования означава „повдигни ме“ и според най-романтичната легенда се приготвя за пръв път в Сиена през XVII век. Причината за появата му е посрещането на тосканския дук Косимо МедичиIII. За да направят добро впечатление, местните сладкари създали сладкиша и го кръстили „Zuppa дел Duca” или „Супата на дука“. Той толкова харесал десерта, че взел рецептата с него и я пренесъл във Франция – Тревизо, където сладкарите я подобрили и популяризирали. Рецептата за класическо тирамису е: Маскарпоне – 500 грама, Бишкоти Сарвояди – 300 грама, Захар – 150 грама, Пресни яйчени жълтъци – 6 броя, Марсала – 4 супени лъжици, Силно еспресо – 1/4 чаена чаша и за финал Горчиво какао на прах. Но вместо да се мъчите да го приготвяте, може да посетите ресторант-пицария Модена в Аспарухово или Modena pizza & bakery - кв.Чайка, и да опитате десерта, приготвен с любов от нашите майстор-готвачи.
Сицилиански каноли

Сицилианските каноли са едни от най-популярните и вкусни десерти в цял свят. Те представляват тестена фуниика която се пълни, на място пред клиента, с вкусен пълнеж. Накрая се слага, избрани от вас, сушени плодове, шамфъстък или парченца шоколад. Според една от историите се твърди, че близо до Калтанисета имало женски манастир, който монахините за пръв път приготвили вкусните вафлени кори пълни с крем. Те направили десерта в чест на традиционния карнавал, който всяка година се състоял в града. Възможно е да има и други легенди за създаването на този невероятен сладкиш. За приготвянето на това творение са ви нужни: Брашно – 250 грама, Захар – 30 грама, Италианско вино „Марсала” – 30 мл., Канела – една чаена лъжичка, Разтворимо кафе – една чаена лъжичка, Натурално горчиво какао – 5 – 10 грама, Ябълков оцет – 10 мл., Яйце – 1 брой, Щипка сол, мазнина за пържене, Свинска мас – 40 грама. И за пълнежа - Сирене рикота – 750 грама, Пудра захар – 300 грама, Тъмен шоколад – 75 грама. И за финал в гарнирането се съдържат захаросани череши и пудра захар.
Да ви е сладко!

Panna cotta

Панна котта или панакота е един най-лесните за приготвяне десерти в традиционната италианска кухня. В своята същност, този десерт е просто вид пудинг, много по-лек и въздушен от англииския и баварския. Както и другите десерти, така и този има няколко истории за създаването му. Според едната изкосително вкусния крем е внесен в Пиемонт от една унгарска дама, родом от Ланге. Другата версия обаче твърди, че корените на този десерт се криеят в Сицилия, където по онова време е била под владение на арабите и е повлияна от техните вкусове. Сицилианските майстори – сладкари приготвяли сладки от желе, мляко и нишесте. Класическата италианска рецепта за Panna cotta е: Желатин – 3 листа, Захар – 40 грама, Сметана – 400 мл, Прясно мляко – 100 мл, Ванилия и 100 мл вода за разтваряне на желатина. Наистина много лек и вкусен десерт. За съжеление го нямаме в нашия ресторант – пицария Модена, но ако имате възможноста да го опитате, ви съветваме да не я изпускате.
 
Това бяха някои от най-известните и вкусни десерти в италианската кулинария. Произхода им е доста спорен, но все пак е важно на какво вярваме ние и това, че тези десерти ни радват дълги години. Предполагаме, че доста ви се е осладило и нямате търпение да хапнете някой десерт, затова влезте в нашия сайт на ресторанти Модена и си изберете любимия си десерт. Пък и какво по-хубаво след една топла пица на пещ да се подсладим с истинско изкуство на майстор готвачите. Също можете да посетите нашите пицарии където менюто е по-богато. Приятно хапване от нас ресторант – пицария Модена.

А за много заетите имаме специално предложение - ПИЦА НУТЕЛА– една сбъдната мечта – пица с шоколад