Дегустация на вина

В една от предните ни теми ви представихме някои от най-добрите места и вина в Италия на които трябва да отидете и да ги опитате. Днес ще ви помогнем да добиете малко знания в областта на дегустацията на вино. По този начин ще можете много да си помогнете, дори без грам опит, в определянето на видовете вино и разпознаването не техния вкус. Така че след като се върнете от екскурзията си в Италия да знаете кое вино ви подхожда най-много с любимата ви пица на пещ.

За да дегустирате вино и да оцените най-добре неговия аромат и вкусовите му качества, трябва да си отпуснете напълно всичките си сетива. Дегустират се вината първо по-младите с по-лек аромат, след което се преминава към по-силните и стари реколти с по-силен аромат. Трябва да хващате чашата с виното за столчето, в противен случаи има опасност да затоплите виното с вашата телесна топлина, а е важно температурата на виното да не бъде променяна. Дегустацията минава през три основни етапа – цвят, мирис и вкус на виното.

- Цвят и оценка на външния вид:
Пригответе подходяща чаша за дегустацията на виното. Чаша с тънко гърло за по-силен аромат, в която можете да завъртите виното без да го разлеете. Наблюдавайте чистотата на цвета чрез светлината която преминава през него. Вината трябва да показват интензивен цвят и да бъдат прозрачни,а не мътни. Цветът се определя спрямо различните сортове и по него може да се съди за качеството на гроздето. Със стареенето червеното вино загубва интензивността на цвета си.

  • Аромат на виното
    Вкусовите рецептори се влияят значително от мириса. За да изпитаме всички качества на виното трябва да усетим първо неговия аромат. Със завъртането на чашата се насища виното с кислород, същевременно с това се отделят остатъците на въглероден диоксид от миризмата на виното. Най-често ароматите на вината са съвкупност от плодове, в зависимост от мястото на отглеждането на гроздето. Търсенето на уханията могат да ви помогнат много за запомнянето на вината и за обсъждането им.
  • Вкусът на виното
    Последната фаза завършва с отпиването на виното. При вкусовата оценка преценяваме консистенцията на виното. Балансираните вина показват хармония между: аромат, киселини, танини, плод и сладост. За оценка на вкуса отпийте и задръжте в устата си. Вашите вкусови рецептори ще уловят всякакви аромати като – сладост, горчивина, алкохолен градус и т.н. Накрая забележете какъв вкус оставя виното в устата ви и колко траен е той.

Като за финал можем да кажем, че вината се влияят от всякакви доброкачествени и злокачествени фактори, които накрая определят качеството и цената. В зависимост от местоположение и начин на обработка се характеризират като видове, които се опитаме да уловим с нашите сетива, мъчейки се да познаем техния вид и история. Сега можете да си налеете една чаша с вино и да пробвате някои от нашите съвети, за да видите колко ще познаете от същностна на виното.