В една от предните ни теми ви представихме някои от най-добрите места и вина в Италия на които трябва да отидете и да ги опитате. Днес ще ви помогнем да добиете малко знания в областта на дегустацията на вино. По този начин ще можете много да си помогнете, дори без грам опит, в определянето на видовете вино и разпознаването не техния вкус. Така че след като се върнете от екскурзията си в Италия да знаете кое вино ви подхожда най-много с любимата ви пица на пещ.
За да дегустирате вино и да оцените най-добре неговия аромат и вкусовите му качества, трябва да си отпуснете напълно всичките си сетива. Дегустират се вината първо по-младите с по-лек аромат, след което се преминава към по-силните и стари реколти с по-силен аромат. Трябва да хващате чашата с виното за столчето, в противен случаи има опасност да затоплите виното с вашата телесна топлина, а е важно температурата на виното да не бъде променяна. Дегустацията минава през три основни етапа – цвят, мирис и вкус на виното.
- Цвят и оценка на външния вид:
Пригответе подходяща чаша за дегустацията на виното. Чаша с тънко гърло за по-силен аромат, в която можете да завъртите виното без да го разлеете. Наблюдавайте чистотата на цвета чрез светлината която преминава през него. Вината трябва да показват интензивен цвят и да бъдат прозрачни,а не мътни. Цветът се определя спрямо различните сортове и по него може да се съди за качеството на гроздето. Със стареенето червеното вино загубва интензивността на цвета си.