Тайната на подправките

Подправките са добавката на всяка една храна, без които няма как да се постигне крайният резултат. Използват се от вскички култури още от създаването им. Тяхната същност е обогатяването на всяка една рецепта. В древен Египет са ги използвали за мумифициране на важни персони, ароматните треви дори се „вграждали“ в гроба на мъртвеца, за да ги отнесе в следващия си живот. Също някои от тях се използват и в медицината с техните лечебни и полезни свойства.
   
В тази тема ще си говорим за употребата на подправките в приготвянето на ястия и ще разбулим тяхната тайна. Какво представляват подправките? Как въздействат те, и защо са толква важни за всяка една кухня и нейната култура? И какво представляват те в очите на майстор готвачите?
    
Подправките са вещества, добивани от корените и кората на дърветата, пъпките и плодовете на растенията. Запазват свойствата си много дълго време, ако бъдат съхранявани правилно. Едно от техните предимства е използването им в медицината пред нормалните лекарства, след като съдържат ниска концентрация на активни вещества и намалят страничните ефекти. В древната медицина дори са иползвали билките, за да лекуват болните и ранени хора.       
    
Както вече казахме, подправките са добавка без която не можем да създадем истинския вкус на всяка рецепта. Повечето от продуктите с които готвим са всъщност безвкусни, или имат лек вкус. Затова всяка кухня използва различни видове подправки, за да подправи вкуса на храната. Всъщност крайният резултат, който се получава, е от съвкупността на видовете добавки, които сме сложили към рецептата. По този начин можем да пригодим всяко едно ястие по наш вкус, или да го направим по-здравословно и полезно. Броят на подправките е огромен, а някои от тях се създават от комбинацията на други. По този начин те са благоприятни за всякаква разновидност на вкусовите желания. Всяка култура съдържа подправки характерни за тяхното готвене. Създаването на традиционната храна е и комбинацията между тях, която се използва в повечето им рецепти. Без тях, ще се изгуби вкусът на културата.

Подправките на майстор готвачите са, като четката на художника. Те са тяхното средство за творчество и създаване на вкусовия баланс и красотата на ястието. Това е тяхното изкуство, което бива оценявано от хората, не само по визия а и по вкус. Намирането на точния баланс за създаването на едно уникално ясние е техния труд, а правилната комбинация между попдравките е техния талант, с който достигат до сърцата на хората.

Ние от ресторант – пицария Модена можем да кажем, че истината за вкуса се крие в подправките, правилно подбраните продукти съчетани с точните подправки е таланта на майстор готвачите за създаване на едно съвършенно ястие. С голямата си разновидност са подходящи за вскички хора по света и за приготвянето на ваша собствена рецепта. Това бяха тайните на подправките, надяваме се да ви е харесало!