Паста 2 част

Както вече казахме в предната тема, италианската паста, е една уникална храна, с дълга и интригуваща история, подходяща за всички хора по света, с различни вкусови желания и потребности. Добрата паста е удоволствие за сетивата, на която можем да се наслаждаваме всеки ден. В тази тема ще си поговорим малко за различните видове паста и техните специфики в съдържанието им.

Пастата се прави от тесто, поради тази причина разновидностите на паста зависят от креативността на хората, с различна форма и дължина, по-тънки - по-дебели и т.н. Най-познатите за хората са:

-         Спагети– тънки и дълги пръчици. Това е най-популярният вид паста познат на хората. Сервира се със севъзможни сосове, и са любими на всеки човек.

-         Спагетини– те се смятат за предшественици на спагетите, но са много по-тънки и поради това се сервират с по-леки сосове.

-         Лазаня– това е най-старият вид паста. Представлява сушени, плоски и правоъгълни ленти, които се редят едно върху друго, а между тях се поставя сос или друг вид плънка.

-         Кускус– на италиански името означава „зърна пипер“. Този тип паста се приготвя бързо и може да се добавя в супи и салати. Също така може да се предлага и със сосове.

-         Равиоли – представляват правоъгълничета пълни с плънка, като тестото им може да бъде обогатено с домати, спанак или яйца, при което тестото се оцветява в съответния цвят. 
Разбира се това не са всички видове паста познати на човека, но са най-известните. Сосовете са също като тях, хиляди на брой, повечето най-вероятно са неузнаваеми, понеже хората обичат да експериментират в кухнята си, а сосовете за паста са идеални за малко творчество. С такава голяма разновидност, могат да се пригодят към различните видове вкусови предпочитания. А ето и някои от нашите предлагани специалитети в ресторат - пицария Модена – за любителите на традиционните храни ви предлагаме спагети болонезе (сос Болонезе, доматен сос, пармезан) , за тези които обожават морската храна сме приготвили спагети фрути ди маре (скариди, калмари, калмари пипала, сметана, пармезан), а за тези които искат да опитат нещо ново -  талиатели формаджи (синьо сирене, чедър, бяла моцарела, броколи, орехи, пармезан).

     Като за финал, ще ви дадем мъничък съвет, как е правилно да се хапват спагети. Знаем че понякога е доста неудобно да си поръчаш спагети със сос в ресторант, за да не се оцапаме целите, а и звука от сърбането на спагети привлича внимание на хората и става доста конфузно. Затова когато ви донесат лъжица и вилица за пастата, използвайте и двата прибора, като вземете с вилицата спагетите и ги допрете до лъжицата, а после ги завъртате, след като сте сигурни, че спагетите са перфектно завъртени около вилицата, можете да опитате вече от вълшебната хапка. Ако сте много гладни и искате да задоволите вашите вкусови желания, провери в менюто на нашия сайт, или ела в някои от нашите ресторанти на пицария Модена.