Великден

Предишните теми качени в нашия блог в сайта на ресторант – пицария Модена, се отнасяха за вина , Баба Марта и др. Като цяло допринасяха една зимна атмосфера която беше обгърнала нашето малко градче. Но сега е време да преминем гръмко към идващата пролет и какъв по-добър начин за това от най-големия и хубав празник – Великден. Празник който показва на всички, вече настъпилата пролет и уханието на всички цъфнали дръвчета.
В нашата тема днес, ще кажем няколко думи за същността на Великден и ще напомним за семейната идилия която създава празникът. Ще се оттърсим от снежните и ледовити времена и ще посрещнем подобаващо пролетната свежест и красота. С една дума – ще разкрасим света с цветовете на Великденските яйца.

Великден е денят, в който християните честват Възкресението на Исус Христос. Това е третия ден, след като христос е разпнат на кръста и погребан. В днешно време, честваме този ден като боядисваме яйца и месим козунаци. По традиция първото яйце трябва да бъде червено и след като се боядиса се рисува кръст на челата.

Какво по-приятно от това да се събудиш сутрин с цялото семейство, да нагласите тенджерите, да отворите боите, да наслагате поставките за яйцата и да опаковате всяка част от масата в найлони и други подръчни материали, за да не създадете някоя творба на художник от експресионизма, или с една дума – мазало. След сутрешното кафе и приготовленията идва и времето на творчеството. Слагаме гумените ръкавици и се превръщаме в Пикасо. Първите няколко яйца задължително се оцветяват по един цвят от всеки, а следващите са опити за нещо екстравагантно, но разбира се най-често се получават чисто черни с нюанси на червено и тук таме жълто. 

Докато  развиваме нашето творчество, самите ние започваме да се превръщаме в боядисаните яица. Я някоя боя се е разляла върху нас,  я някой ни е опръскал. Но накрая всички се чувстваме удволетворени от дългата и непрестанна работа. След това поставяме яйцата в кошничка или други поставки, на които сме сложили декоративна трева. И изведнуж всичко става толкова пъстро и красиво допринасящо уют в домевете на хората. Нещо толкова малко и просто, а сплотява, краси и весели семействата. Един наистина прекрасен празник изпълнен с веселие и понякога тъга, особено когато победят бореца ти с изкуствено дървено яйце боядисано като останалите.

Малките неща са в основата на всичко. Един празник, независимо дали е голям или малък, може да сплоти семейството и да зарадва сърцата на много хора. Въпреки че това може да се прави всеки ден, е хубаво да има някои по-специални дни, които да бъдат запомняни с години. Дни в които семейството става едно цяло.