Баба Марта

Ето че идва и месец Март, а по стари български обичаи в началото на месеца се раздават мартенички, с които да се окичваме. Ритуалното използване на червени и бели тъкани, според легендата идва от прабългарите, хан Кубрат и синовете му – няма да я разказваме сега само ще споменем символиката - червено-белият конец никога да не се разкъсва, и тази окървавена нишка завинаги ще свързва българите.

На 1.03.2018 посрещаме Баба Марта и идването на пролетта, окичвайки се с мартенички за здраве, радост и успех..

Във фолклора Баба Марта е представена като сестра на Голям Сечко ( Януари ) и Малък Сечко ( Февруари ). Тя винаги е недоволна от тях – или са и изпили виното, или са свършили някоя голяма пакост. Невестата им се гневи, в следствие на което времето се разваля. Според една разпространена приказка, една старица козарка извела стадото си в планината през последните мартенски дни, мислейки че Баба Марта ще я дари с хубаво врем, след като тя също била сестра.Баба Марта се разсърдила, поискала няколко дни назаем от брат си Февруари, и ги получила. Тези дни се наричат в народната традиция „заемни дни“. Марта пуснала силни снегове и виелици, които замразили козарката и стадото ѝ в планината. Замразените се превърнали в купчина камъни, от които потекла лековита вода.
В днешно време всеки се опитва да задоволи Баба Марта като спазва традициите и обичаите и се окичва с мартенички по цялото тяло. Децата се надпреварват, кой ще сложи най-много червени и бели кончета на ръцете си, като стигат чак до лактите на двете си ръце, чакайки с нетърпение да видят някое цъфнало дръвче на което да си поставят мартеничките, или някои щъркел който се рее в небесата – знак за идването на пролетта. През това време докато децата се окичват с бели и червени кончета, възрастните редуват червено и бяло вино в тон с традицията. Така и така зимата най-често не свършва с началото на месец Март, защо да не се насладим още малко на хубавото зимно вино.

На края всичко свършва с разцъфналите дръвчета, които придават пъстрота и приятно ухание на природата. Всички хора окачват мартеничките си на клончетата и с утеха посрещат пролетта. Децата продължават да носят някои от любимите си кончета до края на месеца, а някои възрастни да редуват бялото и червеното вино. Ако и вие сте от тези възрастни, заповядайте в нашия ресторант – пицария Модена да продължим с виното до края на месеца и да го изпратим подобаващо!